Iustinian Cozma Rusu, iniţiatorul proiectului La Băcănie, care astăzi adună peste 20 de producători de preparate româneşti şi 40 de chioşcuri – magazine alimentare de carier, inclusiv din zona rurală, sub un brand comun, spune că partea plină a paharului, în contextul epidemiei de coronavirus, este că românii s-au întors, „mai mult forţat, decât voit” la produsele de bază autohtone.
„Vorba aceea, tot răul spre bine. Partea bună a lucrurilor este că acum românii s-au întors la produsele locale, sunt nevoiţi să cumpere de la magazinul de la colţ, unde noi vindem. (…) Numărul de clienţi a scăzut în perioada aceasta, dar valoarea coşului de cumpărături a crescut. Iaşi este un oraş universitar şi odată cu plecarea studenţilor, se explică scăderea numărului de clienţi. Acum ne cumpără chiar localnicii”, spune Iustinian Cozma Rusu, co-fondator al proiectului La Băcănie.
El spune că atât pentru membrii asociaţiei, ca producători, cât şi pentru angajaţi, dar şi pentru consumatori, ar fi o mare problemă dacă ar ajunge în situaţia de a închide băcăniile, deoarece acestea sunt principalele surse de venituri, dar şi de aprovizionare.
„Făina, mălaiul şi drojdia au fost cele mai cumpărate produse alimentare în ultima perioadă. Am început o colaborare şi cu un producător de dezinfectant de mâini şi de suprafeţe şi am văzut o mare cerere din partea ieşenilor şi pentru acestea”, mai spune antreprenorul.
Printre produsele comercializate de companie se află fructe şi legume româneşti, produse apicole de la Prisaca Domnească, pufuleţi de la Yamy, pâine şi produse de panificaţie de la Panifcom, preparate tradiţionale din carne de porc Fabricuţa din Tomeşti, sifoane de la Apă cu Duh,produse din gama Bunătăţi de Topoloveni, produse din gama Râureni, dar şi produse de curăţat de la Casa Lebăda.
Prin această asociaţie, producătorii nu vând online, ci doar în magazinele fizice, însă, separat, unii producători au magazine online.